Uwe Molzen
Knivmager

MENU

Forsiden
Knive
Skæftetræ
Salg af Skæfteemner
Links
 

opdateret:

klinger d. 04. okt. 21

knive d. 04. okt. 21

 

Salg af skæftemner

 d. 1. 10. 08.

 

Præsentation af Uwe Molzen

Begyndelsen
Fra barnsben har jeg altid lavet ting med hænderne. Som maskinarbejderlærling smedede jeg råbåndsknob i ½” rundjern og lavede punsler til cisselering i messingplade. Senere gik jeg i gang med træskæring, skabslåger med blomster, figurer i relief og fuldplastisk. Så var der nogle år hvor jeg arbejdede i sølv og rav og lavede smykker. Min faglige bagrund er uddanelse som maskinarbejder og efter nogle år som svend en uddannelse som maskiningeniør P.

Den første kniv
I 1998 lavede jeg en dolk til min kone og derefter gik jeg i gang med en kraftig foldekniv til jagtbrug. Da den var halvfærdig kom der en sød dame og spurgte om hun kunne købe den som gave til sin mands runde fødselsdag. Den næste blev så lavet, og jeg har den på mig hver dag. Det er jo ikke til at undvære en kniv når man bor langt ude på landet! Siden har jeg lavet en hel del foldeknive, nogle med backlock og andre såkaldte slip joints. Og selvfølgelig en masse faststående knive.

Hver kniv til sin opgave
Jeg er slagtersøn og som sådan opdraget til at omgås skarpe knive. Ligeledes har jeg lært at det gælder om at vælge den rigtige kniv til hver opgave. Det medførte, at jeg lavede kraftige fingerstop på de første dolke. Nu har jeg fundet ud af, at det slet ikke er nødvendig til knive der først og fremmest bruges til skæreopgaver, idet en god runding for enden af et skæfte kan optage de forholdsvis små trykkræfter der fremkommer. Noget andet er stikknive, for eksempel til aflivning af rådyr. Ved udformning af sådan en kniv bør man tage hensyn til de kraftige endeværts trykkræfter der opstår.

En verden af knive
I 1999 meldte jeg mig ind i Dansk Knivforening og kom i kontakt med andre knivmagere og deres arbejder og metoder, en hel verden af dygtige knivfolk. Jeg har også deltaget i to weekendkurser, det ene med Roland Strömberg i skedesyning og pauting, det andet med Lejf Rejersen i sølvarbejde. Ligeledes har jeg på en weekend hos Hanghøi Knive bygget en båndsliber sammen med Jørgen og Klaus fra Horsens.

folder mulga


Det dejlige danske træ

De fleste af mine knive har skæfte af dansk træ. Jeg har brændeovn og laver selv mit brænde. Når jeg får noget træ, bliver alt det interessante taget fra og skåret op til skæfteemner. Alt det snedkeren ikke kan bruge, grentveger, knuder, vimmer o.l. bliver omhyggelig skåret og tørret og giver skæfter der er mindst lige så smukke og livlige som de eksotiske træsorter vi ikke rigtig har noget forhold til. Efterhånden har jeg flere end jeg selv kan bruge.

Mine klinger
I 2002 begyndte jeg at designe og slibe mine egne klinger af RWL 34, som jeg hærder i min hærdeovn. Der er flere af mine knivkolleger som har forelsket sig i mine klinger og er begyndt at bruge dem på deres knive.

Nu er jeg imidlertid holdt op med at slibe klinger, da mine hænder, der pt. er 85 år gamle ikke kan holde til klingearbejdet mere.


Velkommen her!

Kontakt: molzens@gmail.com

Send en e-mail